Svakodnevna rutina

Pozdrav svima! Evo me i danas sa vama. Ono o čemu ću vam danas pisati jeste kako bi (u par koraka) trebalo da izgleda vaša svakodnevna beauty rutina.

1. Čišćenje
Pre nanošenja bilo kog proizvoda (kreme za lice, maske ili pudera), lice je neophodno očistiti. Naša koža je kao sunđer, upija čestice prašine, prljavštine iz vazduha i koliko god vam se činila čisto, neophodno ju je zaista očistiti.
Na raspolaganju imate nekoliko tipova proizvoda:
-kremasta sredstva
Ova sredstva su gušće strukture i najčešće bele  boje. Obično se nanose na blago vlazno lice, kružnim pokretima a zatim se blaznicom ili komadom vate obrišu sa lica. Ja lično nisam ljubitelj ovog tipa čišćenja lica, zbog toga što smatram da je u svakodnevnoj nezi ipak neophodno koristiti i vodu, te kad koristim ovakva sredstva ih ipak isperem vodom.
-sredstva u vidu gela
Ono što je gel za tuširanje telu to su ova sredstva licu. Najčešće su malo ređe strukture od kremastih sredstava i bez boje su. Koriste se identično kao i kod tuširanja. Dobro nakvasite lice, nanesete gel na dlanove i blagim kružnim pokretima prelazite preko lica. Jako dobro čiste kožu i odličan su saveznik u skidanju šminke. Spadaju u moje omiljene proizvode kada je čišćenje lica u pitanju.
-penasta sredstva
Ovaj tip proizvoda je u tečnom obliku, i naizgled liči na vodicu.  Uglavnom dolazi sa posebno ugrađenom pumpicom koja pritiskom stvara penu. Penu nanosite na nakvašeno lice čisteći ga kružnim pokretima, kao i kod upotrebe gela.
-micelarna voda
Moj omiljeni proizvod definitivno! Deluje smešno i osoba koja je nikad nije koristila na prvi pogled je može potceniti. Međutim, micelarna voda je odličan saveznik kada je čišćenje lica u pitanju. Izuzetno je efikasna, i praktična. Nanosi se na blaznicu ili komad vate i zatim se njome prelazi preko lica. Odlično skida šminku i nečistoće  i nije  potrebno ispirati lice nakon čišćenja. Takođe, možete je koristiti i kao tonik, pre nanošenja kreme za lice.

2. Pilingovanje
Kada ste očistili lice neophodno je uraditi piling. On se obično radi 2-3 puta nedeljno, mada postoje i blagi pilinzi koji se koriste svakodnevno. Gotovo svaki piling sadrži takoreći neke sitne granule koje prilikom upotrebe dubinski čiste lice i skidaju ostatak nečistoće kao i mrtve ćelije kože.
Dejstvo proizvoda zavisi od tipa kože, pa tako ukoliko imate normalnu, mešovitu ili masnu kožu birajte neke jače pilinge ili bar blago jače, a osobe sa suvom i osetljivom kožom bi trebale da koriste neka nežnija sredstva.
-savet +
Piling uvek birajte prema tipu kože. Na svakom proizvodu je obično naznačeno kojem tipu kože je namenjen proizvod.

3. Maske za lice
Nakon pilinga trebalo bi kožu revitalizovati odgovarajućom maskom za lice. Kao i kod pilinga, i kod maski postoji namena prema tipu kože. Iako proizvođači nude i one "all skin types"  maske, odnosno maske za sve tipove kože, ipak savetujem da ih izbegavate ukoliko tragate za nekim određenim dejstvom. Maske su uglavnom pakovane u tubici, ali se mogu naći i u kutijici. Struktura im nije univerzalna pa tako ima i gustih i onih ređih, i kremastih a i onih u obliku gela. Ja lično ih delim na tri tipa:
-obične maske
One su kremaste ili gel strukture. Nanose se u tankom sloju na lice, izbegavajući područje oko očiju. Drže se na licu oko 10-15 minuta i zatim se ispiraju. U toku vremena delovanja se ne suše, takoreći ostaju na licu identične strukture kao i pri samom nanošenju.
-maske na bazi gline
Ovakav tip maski uglavnom je namenjen masnoj ili kombinovanoj koži, mada se mogu naći i pakovanja za suvu kožu. Obično su guste kremaste strukture i raznih boja. U većini slučajeva se lako nanose na lice i to u tankom sloju. Dok deluje maska se na vašem licu suši, postaje otprilike kao kreč, i može promeniti boju. Brzina sušenja zavisi od količine koju ste naneli na lice. Kada je skroz suva znate da je vreme da je isperete.
-peel of maske
Ovaj tip maski za lice ne podnosim! Samo iz razloga sto se neviđeno teško skida i što treba bukvalno 100 godina da se maska osuši. Uglavnom su gelaste strukture. Nakon nanošenja maska se suši. U toku sušenja blago zateže lice. Kad pređete prstima po licu a da vam se prsti ne lepe znajte da je vreme da masku skinete i to tako što ćete krenuti od donjeg dela lica (viličnih kostiju ili brade) ka gornjem. Hvatate mali delić najlona u koji  se maska pretvorila i vučete lagano na gore. Ja lično ne volim ovaj tip maske zbog toga što mi uvek ostane neki delić nje koji nisam skinula i koji ni trljanjem bez iritacija i crvenila ne može da se skine.

4. Krema za lice
Nakon svih ovih koraka nanosimo kremu za lice, dnevnu ako postupak činimo ujutru ili u toku dana, a noćnu ukoliko to radimo pred spavanje. Dnevne kreme su po mom mišljenju više zaštitne, njihov posao je da zaštite lice od spoljašnjeg uticaja (sunca, vetra, hladnoće) i uglavnom su sa SP (sun protect) faktorom. I one zavise od tipa kože ali i starosti, pa tako imamo i one sa anti-age dejstvom, takozvane kreme protiv bora. Smatram da sve anti-age kreme ne umanjuju već nastale bore ali su dobro preventivno sredstvo u pojavi novih znakova starenja kože. Noćne kreme su za razliku od dnevnih uglavnom masnije, hidratantnije i imaju više hranljivo i negujuće dejstvo. Nemaju SP faktori nanose se pred spavanje kada se koža regeneriše.

To bi bilo to drage moje dame. Nadam se da sam vam bila od pomoći. Slobodno komentarišite ukoliko imate neka pitanja. Ubrzo sam tu sa novim postom. Do tada,  sve vas ljubim i pozdravljam. 

Коментари